HTML

Kuwait lekorozne Dubait

-Ren- 2009.07.19. 13:13

Talaltam egy cikket az indexen. Tanulsagos.

Kuvait megirigyelte, hogy amikor epiteszeti csodakrol esik szo, mindenki Dubait emlegeti. Most egy Selyemut nevu varost epitenek 15 ev alatt 132 milliard dollarbol. Kozpontjaban egy 1001 meter magas toronyhaz all majd.

A Perzsa-obolben talalhato olajnagyhatalmak egymas utan rukkolnak elo a mindenkit lenyugozo, meresz epiteszeti terveikkel. A napokban (2008 juliusa) Kuvait jelentette be a kozepkori kereskedelmi utvonal tiszteletere Selyemvarosnak keresztelt csodaberuhazas terveit. A becslesek szerint a fenyuzo varoshoz melto szinvonalu epitkezes 15 ev alatt keszulhet el, es mintegy 132 milliard dollar (20 ezer milliard forintot) emeszthet fel.

A kis orszag a folyekony aranynak koszonhetoen igazi olajnagyhatalomma valt, es a beruhazas bejelentesekor mindenkit megnyugtattak, hogy nem csak a levegobe beszelnek, amikor dollarmilliardokat emlitenek. A nagyra toro beruhazas kozeppontjaban egy 1001 meter magas felhokarcolo fog allni, a kaprazatos uj varosresz 700 ezer embernek adhat majd uj otthont.

A varosfejlesztesen tul a kozlekedesi halozat fejlesztese is napirendre kerult (pfff milyen halozat? Ja, a 4 savos autopalyak, igen. Egy pillanatra azt hittem, a tomegkozlekedesrol van szo. En kis naiv.) A szomszedos orszagokkal mar megkezdtek a targyalasokat ennek lehetosegeirol. A lenyugozo epuletegyuttes megtervezesevel egy londoni szekhelyu tervezoirodat biztak meg, akik szerint az oriasi koltsegek nem jelentenek akadalyt a megbizoknak.

Az epitkezes megkezdese a kuvaiti kormany jovahagyasan mulik, az orszag azt remeli a beruhazastol, hogy mint a kozepkorban a selyemuton a kozel-keleti orszagok, ugy most ok lehetnek a kapocs az europai es azsiai kereskedelem kozott. A kuvaitiak elkepzelese minden kepzeletet felulmulo, a project kepviseloje szerint minden eddigi orias-beruhazason tultesznek.

A gazdasagi eletben uj gondolkodasmodot kivannak megvalositani, velemenyuk szerint a regi korlatokat le kell donteni, es el kell felejteni az ellensegeskedest. Abban biznak, hogy a fejlesztesnek koszonheto kereskedelmi kapcsolatok reven az arab es a nyugati orszagok viszonya is javulni fog.

Azert nekem lenne ehhez nemi hozzafuznivalom.

Eloszor is ki az a 700 ezer ember, aki obolarabokkal akarna lakni? Tegyuk fel, a kuvaiti elit bekoltozik selyemhernyonak, nade az o lakhelyuket ki fogja akkor atvenni? 700 ezernyi bangladesi???

Kerdem en: elhisszuk mi az utolso bekezdest??? Ugy ismerjuk az obolarabokat, hogy oke, akkor holnaptol gondolkodasmodot valtunk, eltekintunk bizonyos serelmek felett, es varva varjak a nyugattal valo pozitiv, barati kapcsolatot??? Nane...

Arrol nem is beszelve, hogy nem csak Kuwaitnak vannak ilyen szep, nagyravagyo (vagy inkabb nagyot bemutatni vagyo) tervei. Ott van mindjart a szomszedos Irak, aki csaladi hirforras szerint Baszra kikotojet szeretne ugy kiepiteni, hogy az lekorozze Dubait. Naluk nemikepp akadalyozza a fejlodest a magyarorszagot is felulmulo hivatali korrupcio, amit nem az amerikaiak lopnak el, azt a sehonnai haboru utan hivatalba kerult burokratak.

Ugy latszik, Dubai jol feldobta a labdat az obolnek, meglatjuk, ki hogy fog tudni felzarkozni. Az en velemenyem szerint Dubai az easy come, easy go dobozba tartozik, valami azt mondja nekem, hogy lesz ennek meg bojtje. Mar csak azert is, mert oke, hogy szigeteket epitunk, szep az fontrol, rendben van - nade a termeszet nem igy mukodik. Aki felbojgat egy bioritmust, azt maga a bio fogja ugy felpofozni, ahogy amerika kapja a termeszeti csapasokat pl.

Visszaterve Kuwaithoz es ehhez a cikkhez, hadd idezzem MD-t: a helyzet az hogy Kuwait kisse keson kapcsol, hogy nem csak az olajbol, hanem a turizmusbol is meg lehet am elni, most kitalaltak ezt a giccsparadet, amibol vagy lesz valami vagy nem, de ha lesz is, valoszinu, hogy csak a felmillio bangladesi fog jol jarni...

Bizony ez a giccsparade egy ovis vetelkedohoz hasonlit: nezd! nezd! nezd! Latod, hogy nekem is van??? - latjuk, Kuvait, latjuk.

Na nem mondom, hogy kezzel-labbal ellenkeznek, ha az olembe pottyanna mondjuk az egy km magas felhokarcolo egy szintjerol egy kis lakas, nade ki lakna szivesen olyan orszagban, ahol meg a baratjaval sem setelhat kezenfogva az utcan, a kuvaiti messzirol elkeruli, mert nyugati, a tengerpart pedig ott all kihasznalatlanul, ahelyett, hogy strandda alakitanak az egeszet, es valami foldi paradicsomot csinalnanak belole. Merthogy az adottsagok megvannak. Csak esz kene ehhez. De az esz, a logikus gondolkodas - valljuk be - a kovetkezo 15 evben sem fog csak ugy a kuvaitiak olebe hullani.

Címkék: dubai olaj kuwait selyemut

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Senorita Zazu 2009.07.25. 10:08:34

Marhaba Senorita!!! :) Hat orommel olvasom az uj blogod! Nagyon jo, hogy mar most elkezdted, latszik, hogy mennyire varod!

Nekem ez a cikk tetszik eddig a legjobban, szeretnem en ezt latni, mikor kesz lesz! :) Te meg ugy ugyeskedj szivem, hogy ennek az epitmenynek a kellos kozepen legyen luxuslakosztalyod!!! :)
Ami azt illeti, te nem az a tipus vagy, akit felteni kell, bizzom benned es BUSZKE VAGYOK RAD!!! Nagyon megerdemled ezt az osztondijat! Es okos is vagy, tudod te, hova kell menni... :)
Latod, a kitartasodnak meglett az eredmenye, es a pozitiv hozzaallasodnak is! Te mondtad, hogy mindenki sir hogy milyen rossz a szakotok, es nem lehet vele semmit kezdeni. Hat most megmutatod, hogy de igenis lehet! :)

Utazas elott mindenkepp szeretnelek latni, ugyhogy legy kedves es irj be a naptaradba!!! :) Addig is olvaslak, irj tovabbra is! Pusssz!!!

-Ren- 2009.07.25. 13:03:36

Mit latok, Senorita Zazu ir nekem szemelyesen SZIIIIAAAAAA!!! :) Ez am a meglepetes! Remelem minden ok veletek! :)
Koszonom a szep szavakat, bizony, Isten nem ver bottal, megerdemlem en ezt a kuwaitot, aztan kint meglatjuk, hogy jo lesz-e vagy sem. :) Jelentkezni fogok augusztusban vagy szeptemberben! Addig is legy jo es vigyazz magadra! Pussszillak!!!!
süti beállítások módosítása